Direktlänk till inlägg 2 februari 2009

Grattis!

Av Solweig - 2 februari 2009 17:52

Ett stort Grattis för min yngsta flicka som fyller år i dag!

Hurra! Hurra! Hurra!




Nä nu får det bli varmare!!

Här håller man på att blir stugsittare, det är ju så kallt så utevistelsen blir så kort som möjligt. När det är som varmast mitt i dan med strålande sol blir det -15. Det är ju inte varmt, på morron är de -20 och mer.

Men vackert är det med knallblå himmel och rimfrost i träden.


Här är "vår" väg på promenaderna. Man ser Lina längst bort i bilden.

I dag ringde Lena Karlstam vet från Strömsholm. Lina har PRA-liknande förändringar på ögonen. Det går inte säga vilken grad,det ser man med tiden. Jag skall lysa henne om ett år och sen med tre års intervall.

Ärftligt är det nästan alltid säger Lena. Fast vissa individer bär på anlagen men har  inte själva förändringarna på ögonen.

Tur att man i alla fall inte tog valpar på tösen, det hade inte varit rolig.


Håller med Lena om att nu får det snart bli vår! Ju förr dess bättre!




































 
 
Ingen bild

Britta

2 februari 2009 18:46

Ett grattis till din dotter :0)

Vilken kyla ni har - huvva - här håller vi oss runt -8-9, räcker bra tycker jag.
Ett tunt snötäcke har vi också, äntluigen en smula vinter.

Vi har ju pratat tidigare om Linas ögonlysning, då hade du inte helt klart besked, men nu är det alltså PRA-liknande förändringar - så trist!
Men det behöver väl ändå inte betyda att Lina kommer att mista synen, det är ju andra västgötar som haft samma förändringar men ändå klarat sig bra upp i hög ålder.
Kunde veterinären säga något om prognosen för Linas syn? Eller kan man bara vänta och lysa om ?

 
Ingen bild

Nilla

3 februari 2009 10:58

PRA-liknande förändringar som leder till vad? Nä just det, det är det ingen som vet, varför plocka en BRA tik ur aveln på så lösa grunder??

Leta reda på en UA hane om det känns bättre, det är ju vad SKV rekomenderar om tiken har fått anmärkning!!

Mvh Nilla

 
Ingen bild

Solan

3 februari 2009 17:12

Vet. säger att det går inte att säga vilken grad av ögonsjukdomen som hunden har i så tidig ålder. Man måste lysa framöver och se om och hur hon förändras. Men arvet finns i henne och hon har då ärvt från sina förfäder så mycket är klart.
Är ju glad att man inte tog valpat på henne och sedan får reda på att hon inte är O.K på ögonen. Så trist att berätta det för valpköpare.

 
Ingen bild

Nilla

3 februari 2009 20:15

Ja det var detta jag var rädd för, att folk inte ska våga avla på sina hundar pga något man inte vet vad det är & vad det ger för förändring!!

Om Lina har en förändring så ligger det hos hennes kullsyskon också och man vet inte arvsgången!!

OM vi skulle ha problem med dåliga ögonen, så skulle vi ha en massa hundar som nu är blinda eller halvblinda!!

Och det HAR vi inte, var & en gör som man själv vill, men jag TYCKER att det är synd att ta BRA hundar ur aveln, utan att veta varför, avelsbasen kommer bara att krympa...

Och enligt SKV:s rekomendationer så kan man para tik med anmärkning, använd en hane som är lyst Ua, men den ska vara minst 6 år, ja för det är först då det visar om det är något ?? Ja du hör själv hur dumt det låter!!

Det skulle innebära att om du lyser din hund när den är 2, 3 & 4 år UA så kan den bli sjuk när den är 6, vad hjälper det då om den är lyst Ua innan??

Varför ska en hanen vara minst 6 år, det borde ju räcka att den är Ua, annars så säger ju ögonlysningen INGET när man lyser vid unga år.....

Mvh Nilla

 
Maggan

Maggan

4 februari 2009 20:06

Jag tror man skall LÄSA PÅ lite om PRA på andra raser innan man utalar sig!!!

Att ta en hund med PRA liknande förändringar ur aveln är SUNT och RÄTT =0)) Och att ögonlysa så många som möjligt för att se hur det ser ut i rasen, innan man går ut och basunerar ut att det är INGET man skall bry sig i!! Tänk om det visar sig att massa hundar har dessa förändringar och går i avel...hur ser det då ut om några år??

Och ta det säkra före det osäkra det gör SERIÖSA uppfödare....men kanske andra är så rädd för var dom kankse har så dom anväder skygglapparna och avlar på som om inget kan hända??!!

Nä ni alla seriösa Uppfödare som kollar era hundar före avel, all heder till er =0))
Och det gäller alla raser och ras sjukdommar.

http://www.jackdows.se

 
Ingen bild

Nilla

10 februari 2009 08:32

Jag tror att du ska sätta dig in i Västgötan, inte bara gå på hur det är i andra raser, vi pratar om en förändring som ingen vet vad det är & vad det leder till, men visst plocka en snygg tik ur aveln , men då bör ju rimligtvis systern till Lina plockas också, då man inte vet arvs/gen gången.....

Jag skulle vilja säha all heder till folk som stannar upp & tänker innan dom handlar, och går efter eget huvud

Mvh Nilla

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Solweig - 9 juli 2017 11:44

Finvädret har återkommit och man har rensat och gallrat så nu är man ikapp med ogräset. En kväll i veckan tog vi båten och for ner på Näkten, det var nästan vindstilla så det var nästan perfekt. Vi körde långdrag och jag fick två öringar, den på bi...

Av Solweig - 2 juli 2017 21:22

Vi har haft några dagar med jättefint väder. Ingvar har slipat och betsat alla tre broarna, han har också fixat fönsterbräda i ett av köksfönstren som ingen hade. Själv har jag nästan hunnit rensa alla rabatter klart, sen är det bara till att börja...

Av Solweig - 19 juni 2017 20:30

Tiden går fort när man har roligt, säger man ju. Men ibland går det fort även om man inte har så roligt. Jag för en ojämn kamp mot ogräset. Det har ju varit så torrt tidigare att ogräset har inte växt så mycket. Men i fredags kom det regn och sedan...

Av Solweig - 12 juni 2017 21:30


Vi har ett växlande väder med små regnskurar med jämna mellanrum. Man blir inte direkt blöt men det hindrar ju solen! Jag rensar i kapp med ogräset. Ännu ligger jag efter, hoppas hinna ikapp innan fredag e.m. Då skall jag åka till Maggan och gräv...

Av Solweig - 8 juni 2017 10:42

Efter ett långt uppehåll skall jag försöka återuppta skrivandet lit mer kontinuerligt. Det har inte hänt så mycket under uppehållet. Maken har gjort sin sytostatikabehandking klar nu för två veckor sedan. Han mår så där, men det går ju inte göra...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Östersunds väder

Väder Östersund

Superninjas gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards